Obictive turistice din Tara Hategului

SARMIZEGETUSA
Ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla la 17 km de Hateg pe DN68. Din anul 108 si pana in 271 cea mai importanta metropola de pe teritoriul Daciei Romane.
REZERVATIA de ZIMBRI HATEG
La 3 km de oras pe DN66, cea mai renumita rezervatie de crestere a zimbrilor.

PARCUL DINOZAURILOR
Geoparcul are o suprafata de 102.392 ha, cuprinzand in totalitate localitatile: Densus, General Berthelot, Totesti, Rachitova, Santamaria Orlea, Sarmizegetusa, Hateg si partial localitatile : Baru Mare, Salatu de Sus, Pui, Rau de Mori. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic superior. Asociatiile de dinozauri sunt cunoscute de peste un secol dar an de an se adauga noi descoperiri. Dinozaurii pitici din Þara Hategului sunt unici in lume, si au fost larg mediatizati in plan national si international. Importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mici mamifere contemporane dinozaurilor si, in special, uriasului reptil zburator Hatzegopteryx tambema, din grupul pterosaurilor.


CASTELUL SANTAMARIA ORLEA
Castelul feudal construit in sec.XVI pe malul Raului Mare - cel mai bine pastrat monument din zona, azi han turistic

SUBCETATEA REGALA HATEG
Cetatea regala a Hategului, ridicata la sfarsitul sec.XIII, o fortareata redusa.

CONACUL NALAT
Conacul Nalatz-Fay apartinand unei famalii cu rol important in istoria Transilvaniei.

CETATEA COLT
Cetate construita de fam.Candea in sec.XV in apropierea com. Rau de Mori.

CETATEA RACHITOVA
Una dintre cele mai vechi cetati (sec. XIV) inaltat pe patru nivele, inconjurat atunci cand era functional de sant de aparare ce incadra mai multe constructii de pamant si lemn.

SALASU de SUS
Curte nobiliara fortificata din sec.XV a cnejilor din Salas.

BISERICA din DENSUS
Construita in sec.XII pe un sit din sec.IV. - foarte bine pastrat cu fresca interioara, aflata in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane - Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa - acest ciudat edificiu al Tarii Hategului a fost obiectul multor controverse iscate intre diferiti oameni de stiinta, dornici de a-i stabili originea. Unii au considerat ca la inceput biserica a fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci; altii vorbeau de un fost templu roman al zeului Marte; Nicolae Iorga plaseaza construirea monumentului in secolul al XVI-lea, iar istoricul de arta Vataseanu, in ultimul sfert al secolului al XIII-lea.
S-au facut numeroase investigatii. Dar monumentul continua sa-si pastreze cu indaratnicie taina. Se presupune ca biserica veche din Densus a suferit mari modificari de-a lungul timpului si, in special, la sfarsitul secolului al XIII-lea. Construita din bolovani de rau, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, etc., luate desigur din Ulpia Traiana, biserica din Densus are un aspect straniu, starnind totodata admiratie si uimire. In semiintunericul care stapaneste interiorul acestei masive constructii se disting cu greu fragmente de pictura ramase peste ani. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor naosului ca si de pe altar apartin zugravului Stefan. Semnatura cu care acesta si-a pecetluit opera se poate vedea si azi. Profilate pe un fond ultramarin, figurile executate vadesc realele calitati artistice ale mesterului. Particularitatile operei zugravului Stefan ne trimit cu gandul la pictura bisericii Sf. Nicolae din Curtea de Arges, realizata in secolul al XIV-lea. Asemanarea duce la presupunerea ca acest mester ar fi fost un reprezentant al artei din Tara Romaneasca in Transilvania.

MANASTIREA PRISLOP
Asezata intr-o poiana, inconjurata de un peisaj mirific, Manastirea Prislop se afla la 13 km de Hateg. De aproape sapte secole, ea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, ulterior anctificat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. El a venit din Tara Romaneasca, unde ctitorise manastirile Tismana si Vodita.
Manastirea Prislop a fost construita in acelasi stil TRICONC si este singura de acest fel din Transilvania. Al doilea ctitor al manastirii a fost Domnita Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab, refugiata in Transilvania dupa moartea tatalui sau. Se spune ca Domnita Zamfira era foarte bolnava cand a venit la Prislop si s-a vindecat band apa din izvorul cu puteri tamaduitoare din curtea manastirii. Mormantul ei se afla in pronaosul bisericii.
Avutul cel mai de pret al manastirii este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, daruita tot de domnita Zamfira in 1580, cand s-a incheiat reconstruirea bisericii.
Unul din staretii manastirii, Ioan de la Prislop, a fost timp de 20 de ani (1585 -1605) Mitropolit al Transilvaniei. Manastirea a avut o existenta zbuciumata. A fost incendiata in 1762 din ordinul generalului Bukow, iar calugarii ortodocsi au fost alungati.
Aproape doua secole a apartinut Bisericii Romane Unita cu Roma (greco-catolica). A revenit la cultul initial in octombrie 1948. O luna mai tarziu a fost adus la Prislop Parintele Arsenie Boca. Licentiat in teologie si absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, el este considerat al treilea ctitor al manastirii pentru ca, timp de 41 de ani cat a fost staret si, apoi, duhovnic al manastirii, a reorganizat-o, a reconstruit-o si a pictat-o, dandu-i stralucirea de astazi.
Din 1976, Prislopul este manastire de maici. In 1991 a fost infiintat in incinta ei Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani.
Unele maici si eleve isi desavarsesc talentul artistic continuand vechiul mestesug romanesc al pictarii de icoane pe sticla. Scolilor seculare de iconari de la Nicula, Arpas sau Laz li se alatura acum cea de data mai recenta, de la Prislop.

BISERICA STREI
Prima mentiune documentara dateaza de la 1392. Pe locul monumentului medieval au fost descoperite vestigiile unei villa rustica romana.Monumentele medievale, de altfel coboara pana in sec. XIII, cand avem atestata o curte cneziala si biserica de curte cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Cladita din piatra, la sfarsitul sec. XIII, prezinta un turn clopotnita pa fata de vest, o nava scurta cu plafon de scanduri si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri. Odinioara pictata si la exterior, pastreaza astazi in interior, pictura lui Grozie, mester mentionat de o inscriptie(al treilea sfert al sec. XIV), intr-un stil original, sinteza de elemente iconografice bizantine si trasaturi stilistice nord italiene.

COLT
Centrul unei asezari monahale pastreaza pe una dintre pereti o veche fresca, se afla localizata in comuna Raul de Mori, langa cetatea cu acelasi nume Colt, unde se pastreaza o bucata de istorie straveche de mi de ani.

BISERICA OSTROV
Biserica ortodoxa, constructie in stil architectonic bizantin construita din piatra in sec. XIV, a suferit mai multe refaceri. Se compune dintr-o nava dreptunghiulara prelunga, boltita in leagan, cu absida semicirculara in prelungire si turn clopotnita patrulater, complet degajat, pe latura de vest. Partea de vest a naosului, cu turnul clopotnitei, ramase din vechea constructie prezinta caractere romanice. Partea de est, cu altarul, a fost adaugata in sec. XIX. In luneta portalului vestic se afla pictata icoana de hram, atribuita unui zugrav Stefan

Filmul Solitarilor -2018

Ca de obicei la sfarsit de an,noi Solitarii producem un scurt film cu activitatile nostre din cursul anului respectiv,film in care e vor...