27 iulie, 2010

Naiadele

Naiadele erau nimfe ale apelor dulci şi reprezentau una din cele trei clase principale de nimfe.Ele guvernau peste râuri, şuvoaie, pâraie, izvoare, fântâni, lacuri, eleştee, puţuri şi mlaştini.
Ciomfu Falls
O Naiadă era strâns legată de corpul său de apă şi chiar existenţa sa pare să fi depins de el. Dacă un pârâu seca, Naiada sa murea. Apele peste care Naiadele domneau erau presupuse a fi deţinătoare de puteri inspiraţionale, medicinale sau profetice. De aceea Naiadele erau deseori adorate de grecii antici alături de divinităţi ale fertilităţii şi creşterii.
Ca toate nimfele, Naiadele erau din multe privinţe sex-simboluri feminine ale lumii antice şi jucau şi rolul de sedus, şi rolul de seducător. Zeus, în special, se pare că s-a bucurat de favorurile a numeroase Naiade, iar ceilalţi zei nu se lăsau mai prejos. Naiadele se îndrăgosteau şi de muritori şi îi urmăreau şi pe aceştia. Literatura clasică abundă cu legende despre aventurile amoroase cu zei şi bărbaţi şi poveşti despre copiii rezultaţi din aceste idile.
Ciomfu Falls
Poveştile despre Naiade pot lua forma unora cu scop moralizator, cu sfârşituri nefericite. Naiada Nomia s-a îndrăgostit de un cioban chipeş, pe nume Daphnis. El i-a răsplătit dragostea cu neloialitate, iar ea i-a răsplătit trădarea prin orbirea lui.
Sursa:Wikipedia

3 comentarii:

  1. Frumoasa si interesanta povestea, mi-a placut :). Frumoase si pozele, dar mi-ar placea sa scrii si de unde sunt.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai... pozele sunt facute tot in zona "gradinilor":)Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...