02 februarie, 2010

Zarand .Sfarsit de ianuarie

La o luna de la ultima iesire in pitorestii munti ai Zarandului,duminica am revenit pentru o inedita tura .Prestabilit a fost doar punctul de plecare, si anume:-Radna,si cel de sosire:-Ghioroc,itinerarul intreg fiind hotarat in mare parte pe tren,urmand ca in functie de conditii sa-l adaptatam la fata locului.
Asadar,dupa servitul gogosilor gaurite in gara Radna ,purcedem hotarat la drum,cap -compas fiind o creasta secundara a Culmei Radnei.Odata ajunsi sus,ni s-a oferit o frumoasa panorama ce cuprindea cetatea Soimos ,valea Muresului si Poiana Ruscai,toate aflate sub asediul prin invaluire a unei pacle dese.De pe aceasta creasta am coborat spre stanga in valea Radnei,am continuat pe firul vaii de unde in dreptul fostului canton silvic,am facut din nou stanga pe un drum forestier pentru a urca si traversa culmea Radnei,urmand sa coboram in valea Cladovitei.Continuam prin sat,traversam prin curtea bisericii si ajungem in Cladova in jurul orei 12 la un local unde facem o binemeritata si asteptata pauza de masa si hidratare. Startul pentru etapa a doua se da la ora 13,pe o ninsoare care ne va insoti mult timp.De la barajul Cladovei ne inscriem din nou pe un drum forestier din stanga ,care urca molcolm Dealul Cuvin.Peisajul e acelasi ca peste tot ,aceeasi padure mai deasa sau mai rarita,ceatza ce cuprinde decorul creiand o atmosfera mistica de basm.Cu toate ca ne impusesem un ritm de plimbare,nici nu realizam cand ajungem pe sub vf.Capra(470m)astfel ca sosirea in Ghioroc o facem mult mai repede(ora 16) decat era preconizat(ora17).Chiar daca nu ofera dificultatea traseelor din muntii inalti,Zaranzii pot fi in orice sezon o tinta pentru amatorii de plimbari in natura,traseele lungi de anduranta pot fi o alternativa lesne si la indemana oricui.oricand si oriunde.

4 comentarii:

  1. Azi am umblat si eu prin Valea Cladovei, putin si pe creasta principala, apoi prin alte vai, pe alte carari... Prin padurea alba, prin ninsoare... Frumos Zarandul!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ianina:fain ,bravo! e un munte frumos Zarandul, si norocul nostru ca e la indemana:)

    RăspundețiȘtergere

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...