30 ianuarie, 2009

Parcul National Retezat pe locul patru


Parcul National Retezat se afla pe locul patru in competitia organizata de fundatia canadiana New 7 Wonders,aceasi care a reusit sa desemneze si cele 7 minuni noi create de om .Impartita pe categorii competitia e impartita in 7 gupe.Retezatul e pe locul IV in grupa E la categoria Forest,National Parks Nature Reserves,devansand Komodo National Park,Congo Basin Forest si Black Forest care se afla pe locul urmator suflandu-ne in ceafa.Pe primele locuri sunt: Raul Subteran Puerto Princesa si Padurea Amazonului.Eu zic ca este un loc binemeritat care nu poate decat sa ne-mbucure pe toti romanii de pretutindeni dezamagiti sau nu de aceasta tara....dar! ...pentru ca trebuie sa existe si acest cuvant, ca treaba tipic romaneasca sa nu care cumva sa "dezamageasca",aceste voturi ar putea fi inutile, in cazul in care Parcul National Retezat nu va avea un comitet de sustinere conform cu regulamentul acestui concurs. Sa speram ca de aceasta data vom face exceptie de la regula romaneasca si se va demara crearea unuiO.N.G. care sa duca la bun sfarsit aceasta initiativa.Pentru cei care nu a-ti votat inca,o mai puteti face pana pe 7 iulie cand primele 11 clasate a fiecrei categorii vor concura in semifinala.Apoi o comisie UNESCO va decide cele 22 de finaliste care vor fi supuse din nou votului on -line incepand cu data de 21 iulie pana in anul 2011.Asa ca votati acilea:

28 ianuarie, 2009

Pasti 2008-Tura Pietrele Retezat

Pasti 2008-Tura Pietrele RetezatCornisa in Saua de Iarna a Retezatului.

Perspectiva asupra caldarii glaciare a Judelui

Varful Bucura I , Poarta Bucurei si Varful Judele
O parte a Rezervatiei Stiintifice Gemenele
Cam asa se vedea Tara Hategului de pe Varful Retezat
Multumiri tuturor zeilor si sfintilor care mi-au permis aceasta ascensiune...

25 ianuarie, 2009

Un Munte de Legende si Mistere:Retezat

Fara indoiala,legendele ce inconjoara muntii Retezat sunt foarte numeroase si il au ca personaj principal pe:Fat-Frumos,Iorgovan,Alb-Imparat sau Fecioru variantele fiind foarte diverse in fuctie de zone.O alta legenda pomeneste despre o ea; ea fiind (Rusca) fiica capcaunului care a primit mostenire muntii Rusca.Invidioasa pe fratele sau ca a primit munti mai frumosi, a aruncat cu un plug dupa dansul nimerind si retezand varful.
Platoul Varfului Retezat, care daca nu ar fi fost ciuntit de voinic ,ar fi avut 2700m. ,cota ce l-ar fi plasat pe primul loc intre varfurile din Muntii Carpati.Stiintific se vorbeste de cauze naturale ,o prabusire ce a avut loc din cauza activitatilor seismice.Varful bont se poate observa doar din Tara Hategului ,oricum si asa da impresia ca este cel mai mare ,lipsindu-i de fapt 27 m,pentru a echivala cu cel mai mare din masiv,Peleaga 2509m.

Interesant este faptul ca privit dinspre Peleaga, nu mai apare ca "Retezat"piramida varfului parand intreaga.
Istoria numelui acestui varf emblematic care da denumirea intregului masiv(vechea denumire este Muntii Codrilor)este strans legata de aceste legende in care se pomeneste de lupta dintre Alb-Imparat si balaurul(zmeul,capcaunul)care-si avea taramul in aceasta zona. "Cu palosul mostenire de la tatal sau Ros -Imparat a retezat imparatul momaia varfului.De atunci ii zice muntelui Retezatu,de cand l-o scurtat cu sabia Alb -Imparat.
Conform acestor traditii stravechi de peste 2000 de ani,undeva pe meleagurile Muntilor Carpati isi inalta fruntea catre cer muntele sfant al dacilor,KOGAION.Acolo spun legendele se afla lacurile uriasilor ,asemani unor ochi care privesc universul. Fiecare lac ,are un specific propiu si sunt pline de surprize,niste antropode ciudate si diafane in lumina lanternelor subacvatice salasluiesc in adancurile lor. Un pescar amator a trait o stranie experienta la Taul Negru.Omul este director de marketing la o firma de cosultanta si are hoby muntele si pescuitul.Taul cu o adancime de aprox.25m este unul dintre cele mai adanci lacuri din carpati,aici a reusit sa traga la mal un peste mare si ciudat,avea peste un metru lungime si grosimea unui brat de om.Pe moment a crezut ca a prins un sarpe,dar a aflat ulterior ca monstrul este un tipar de mare o anquila anquila,care traieste doar in apa sarata.Cum a ajuns in lacul cu apa dulce este o enigma. Sa existe oare o legatura intre cele doua nume "negre". Lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat,Transilvania si Oltenia se intalneau pentru a-si imparti comorile care se zice ca mai zac si acum pe fundul lacului.Tot aici stramosii nostri faceau nedei inca din secolul XVI.Nedeile mari de la Bucura se tineau in anii bisescti si durau 3 zile.Se zice ca la ea participau un numar foarte mare de participanti care se incingeau intr-o hora care inconjura lacul.Incepea pe 22 iunie iar a 2 zi hora se invartea in permanenta toata ziua pana cand soarele apunea spre Muntii Tarcu iar umbra de pe lac urca incet spre Varful Peleaga.

22 ianuarie, 2009

VARA versus IARNA

Fara indoiala,fiecare anotimp isi pune amprenta peste Retezat fermecand intr-un mod deosebit privirile.Primavara cand zapezile incep a se topi lasand loc vietii , se iveste razlet prin insulite de branduse iar jneapanul se scutura de greutatea zapezilor ce l-au trimis la o lunga hibernare.Vara explodeaza de viata ,flora variata si multicolora invadeaza pajistile alpine bucurand privelistea intregita de taurile si lacurile in care razele soarelui se scalda punand in evidenta caldarile glaciare cu reflexii verzi-albastrui.Toamna culorile devin galbui-rosiatice iar pe alocuri granitul varfurilor se pudreaza cu alb scuturat de norii in care-si ascund fruntile.Iarna cea lunga pune stapanire peste Retezat punand in evidenta maretia si masivitatea acestui munte.Albul pur a zapezii care depaseste 2m. acopera in intregime jneapanul niveland toate asperitatile.Aceste straie imbraca Retezatul pana spre mijlocul lunii iunie cand renunta la ele facand loc repetitiei ciclului anotimpurilor.

21 ianuarie, 2009

OCHII RETEZATULUI

Acesti ochi,formati in urma activitatii fostilor ghetari ,sunt imprastiati pe toata suprafata Parcului National Retezat,in ei se oglindesc maretele creste si vazduhul cel albastru. Prin numarul lor(peste 80,din care cca.50 permanent)reprezinta principalele obiective de interes turistic.
Taul PeleagaCaldarea glaciara Bucura cu lacurile :Bucura,Lia,Ana,Viorica,Florica,Taul Agatat,Taul Portii
Taul din Valea Rea
Taurile Zanoagele Galesului
Taul dintre Brazi
Lacul Galesu
Taul Stevia
Taul Tapului
Taul Adanc(Papusii)
Taurile din Valea Rea
Taurile Pietricele
Lacul Bucura
Lacul Pietrele
Lacul Stanisoara
Pe de alta parte, legendele locului ,pomenesc ca demult, undeva in negura timpului,stapan peste aceste locuri era un capcaun(urias,zmeu)care navalea prin gospodariile oamenilor din Tara Hategului pentru a fura mancare(recolte,animale si...fecioare).Au murit multi tineri care au incercat sa-i vina de hac,pana intr-o zi cand un fecior a reusit sa-l omoare pe urias.Taindu-i capul, capcaunul sa transformat intr-un munte fara cap(Retezat)bratul i sa transformat in apa,podul palmei in lacul Bucura , degetele in Lia,Ana,Viorica si Zanoaga iar lesul in Taul Spurcat singurul lac mlastinos din Retezat.

19 ianuarie, 2009

SKI in RETEZAT


Domeniul schiabil Rausor se afla la alt.de 1250m. pe valeaRausor,la poaleleVf.Lolaia ofera doritorilor 3 trasee cu grade de dificultate diferite.Partia este dotata cu teleschi cu o lungime de 1300m.cu o diferenta de nivel de aproape 400m,nocturna si instalatie de zapada artificiala. Accesul se face de pe D.N.Hateg-Caransebes la 10 km.de Hateg pe Dj asfaltat recent pana sus, in lungime de aprox.20km.Cazarea se poate face la complexul Alpin sau la numeroasele cabane si pensiuni aflate in zona.Pentru cei veniti nepregatiti exista mai multe centre de inchiriat,in care veti gasi echipamentul dorit.
Pe de alta parte,aglomeratia de pe partii,costurile unui sejur au determinat pe multi sa gaseasca alternative. Libertatea de miscare oferita amatorilor de combinatia ski alpin,ski de tura si ski alpinism de pantele salbatice vaile si crestele Retezatului ,reprezinta un adevarat paradis impatimitilor acestor sporturi de iarna.Ei au la dispozitie numeroase variante de ture si circuite cum ar fi:abordarea celor mai importante varfuri,traversarea vailor cu plecare de la cabane si sosire in acelasi loc si in aceasi zi.


17 ianuarie, 2009

Alpinism in Retezat

Zona muntilor Retezat este una din regiunile cele mai inalte din tara cu o medie de 2350m, motiv pentru care se preteaza cel mai bine alpinismului de iarna,prin ascensiunle varfurilor Peleaga(2509m),Papusa(2508m),Retezat(2484m),Judele(2410m),Varful Mare(2463m).In principalii pereti ai Varfurilor Bucura II,Judele si coltii Pelegii ,alpinistii hunedoreni au batut aproximativ 60 de trasee,de o frumuste aparte si un interes deosebit.O caracteristica a acestor munti este granitul,fapt nemaiintalnit in alte zone de catarat in care predomina calcarul si conglomeratele. Traseele importante BucuraII:Traversarea Peretelui(5B), Creasta 25 Octombrie(3B),Creasta Vulturilor(3A),Creasta Vantului(3A),Fisura Intrerupta(5B),Traseul Frontal (4A,5+,7LC)batut de Zsolt Torok&Raul Clepcea.Fata nordica a Varfului Peleaga domina prin Coltii Pelegii Valea Rea.Acesti colti sunt de la stanga spre dreapta:Muchia Estica,Muchia Mare,Muchia Ascutita si Coltul Negru iar printre cele mai importante trasee amintesc :Muchia Mare(4B),Traseul Curajului(4A),Muchia Ascutita (4B,batutde A .Ritisan& F.Severineanu),Corvinul(5A,batut de aceasi alpinsti),Fisura Verde(3B),Traseul VostokII(3B).Un traseu pe care-l recomand cu placere este Creasta Frumoasa(in imaginea de sus)din culmea Stanisoara,langa care mai sunt traseele1,2,3cu grade 2A.Mai trebuie amintite aici si traseele din Judele Mare(2410m),Judele Mic,Turnu Portii-Traseele nr.1 si 2di Creasta Gemenele(4B batute de E.Cristea),Piciorul Judelui Mare fata dinspre Turnul Portii(4A)foto jos.

Lungul drum spre Cabana Gentiana

sfarsit de fabruarie,inceput de martie 2020