29 septembrie, 2009

Marmota Alpina de Retezat

Denumirea stiintifica este Marmota marmota, Linne, 1758.
Numiri straine: engl. alpine marmot; fr. marmotte; germ. Alpen-murmcltier; it. marmotla; sp. marmota.Din vremuri imemorabilele a putut face fata iernilor lungi, de 6 luni, de la munte, retragindu-se in palatul ei subteran. Multa vreme a rezis­tat si in fata omului, care o vina fara crutare pentru blana ei pretioasa, pentru carnea ei minunata, pentru grasimea, deopotriva aliment si medicament. Tocmai datorita acestor insusiri, stiute inca din antichi­tate, de pe urma carora omul tragea mari foloase, marmota a pierit in cele din urma, de mai bine de un secol din peisajul muntilor Carpati.A fost reintrodusa relativ recent in zona Muntilor Fagaras,Retezat,Rodnei si Parang.In Masivul Făgăraş au fost aduse 21 de exemplare de marmote, provenite din Alpii Francezi. Au fost puse în libertate pe Valea Arpăşelului, în iunie 1973. Această vale este rezervaţie şi este interzis paşunatul oilor. Vizuinele făcute artificial de personalul silvic au fost repede părăsite de marmote care şi-au construit vizuine noi, în fundul văii. Din această vale, marmotele au trecut şi în cele din apropiere: Arpaşul Mare, Doamnei, Podrăgel, Laiţa, Văiuga, Tarla Mare.
Ultima evaluare - făcută in 1993 - a evidenţiat un număr de aproximativ 70 de exemplare, dar probabil că sunt mai multe.
În anul 1973 în Parcul Naţional Retezat, o echipă de la Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române a introdus 20 de exemplare de marmotă alpină provenită din Alpii Austrieci. Marmotele au fost eliberate în căldarea lacului Gemenele, iar în prezent se pot întâlni în toate văile şi căldările glaciare de sub şaua Custurii, până în căldarea lacului Zănoaga. Nu se cunoaşte încă impactul pe care aceste rozătoare mari, neindigene, îl au asupra vegetaţiei şi solului.Atât hârciogul, cât şi marmota şi popândăul sunt specii de rozătoare ameninţate cu dispariţia, ca urmare a exterminării unui mare număr de exemplare în deceniile trecute. Ca atare, începând cu anul 1996, cele trei specii de animale sunt protejate prin lege.In atentia celor ce administreaza Parcul National Retezat, o intamplare nefericita povestita de un turist aflat in zona Poarta Bucurei :el a fost martorul unei intamplari care l-a indignat foarte tare,un caine de la refugiul Bucura care apartine Salvamontului Lupeni ,vana puii de marmota,dupa ce-i prindea ii sfasia iar pe urma le ascundea cadavrul!Eu unul sunt un mare iubitor de animale,a cainilor in special,dar daca as fi fost de fata la asa ceva ...nu stiu ce as fi facut cu acel caine...Grav ,e tare grav!

7 comentarii:

 1. foarte faine fotografiile... Cum ai reusit sa le prinzi atat de bine? Ai cumva un tele adevarat de 600mm, ai folosit declansator, sau ai dat peste un exemplar cu probleme de vedere?
  Lasand gluma la o parte, sunt in asentimentul tau. Natura trebuie pastrata, atat cat mai este. Si in Retezat am remarcat in ultimul timp din ce in ce mai multe vaci, cai pana sus la Bucura, Stanisoara... :(

  RăspundețiȘtergere
 2. nu stiam mai nimic despre marmote...ai facut o postare foarte utila:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Iulian,:)nici pe departe nu e vorba de acele scule,am un aparat S.L.R.cu ultra zoom(18x)meritul principal e al sotiei care le-a vazut(era o familie formata din doi pui si un exemplar matur)iar distanta era undeva pana in 6-7m.Cat despre restul animalelor intalnite...pasunatul in zonele alpine se face de mii de ani, asa ca eu unul nu vad nici o problema.Adevaratele probleme ,le fac acei turisti certati cu bunul simt,care-si lasa gunoaiele peste tot, cei care urca la munte pentru o betie crunta la un gratar insotiti de manelele de rigoare etc.Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 4. Fanaticule,cred ca am fost scurt si la obiect!Merci fain!

  RăspundețiȘtergere
 5. apar si pozele "promise" cu marmotele din retezat! :X imi plac muuult!

  RăspundețiȘtergere
 6. Daa!!!E vedeta, face furori pe internet :)

  RăspundețiȘtergere

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...