12 august, 2009

Turisti cautati si recuperati in Retezat

Doi turişti, tată şi fiu, au fost recuperaţi de jandarmii montani din Retezat după o amplă operaţiune de căutare. Cei doi au pus pe jar echipele de salvare după ce au renunţat la traseul pe care-l aveau stabilit iar rudele au intrat în panică.

Potrivit jandarmilor montani, cei doi turişti au urcat în masivul Retezat vineri pe traseul Nucşoara-Cârnic, cu intenţia de a campa în zona Pietrele până duminică, când urmau să coboare pe acelaşi traseu. În acest sens, cei doi au stabilit ca o rudă a lor să îi aştepte duminică, în jurul orei 08.00, în zona Cârnic.

Din cauza faptului că cei doi turişti nu au coborât la ora stabilită în zona Cârnic şi nu puteau fi contactaţi telefonic, rudele acestora au sesizat, în jurul orei 14.30, jandarmii montani şi salvamontiştii. „Jandarmii montani şi salvamontiştii au început căutările pe traseele din apropierea zonei Pietrele din masivul Retezat, pe unde cei doi turişti au urcat, dar şi în alte zone, unde există puncte de permanenţă ale salvamontiştilor”, declară locotenent Nicolae Răducu. Un salvamontist a observat de la distanţă, duminică seara pe un traseu din zona Buta două persoane care corespundeau descrierii celor doi turişti şi a dirijat echipele de căutare către zonele montane Cheile Buţii şi Câmpuşel, din sudul masivului Retezat.

Jandarmii montani din aceste zone au anunţat cabanierii cu privire la căutarea celor doi turişti şi semnalmentele acestora, iar în jurul orei 18:30, cei doi turişti au fost găsiţi la cabana Cheile Buţii în stare bună de sănătate, prezenţa acestora fiind anunţată de cabanier la numărul de urgenţă 112.

Pentru a fi evitate astfel de situaţii jandarmii montani şi salvamontiştii recomandă turiştilor ca, înainte de a pleca în excursie, să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu. De asemenea, salvatorii montani recomandă turiştilor să aibă un echipament adecvat, să informeze cabanierul asupra traseului ales, să urmărească doar traseele marcate, iar în cazul apariţiei dificultăţilor sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană.

În caz de accident, telefonaţi la 112 ori anunţaţi Jandarmeria Montană sau Serviciul Salvamont (se formează 0 şi se apasă tastele S, A, L, V, A, M, O, N, T – 0725.826.668).Sursa: Gazeta Vaii Jiului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...