09 iunie, 2009

Retezat si Marea Tethys

În urmă cu 68-65 de milioane de ani, Ţara Haţegului era o insulă în Marea Thetys, pe care a trăit o specie de dinozauri pitici din clasa Saurienilor, Europasaurus holgeri, până la dispariţia lor, la sfârşitul Cretacicului.

Fosilele descoperite în Ţara Haţegului ilustrează o perioadă de peste 300 de milioane de ani din istoria geologică a Pământului şi conservă recifuri de corali şi rămăşiţele unei insule vulcanice din Marea Tethys, dinozauri, mamifere primitive, păsări şi reptile zburătoare.O altă descoperire importantă paleontologică din Ţara Haţegului, pe lângă dinozaurii pitici, a fost cea a resturilor unui pterozaur (grup de reptile zburătoare care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii) numită Hatzegopteryx sau „uriaşul cu aripi din Haţeg". Exemplarul descoperit în cătunul Vălioara a trăit la sfârşitul Cretacicului şi avea o anvergură de aproximativ 12 metri. Numai capul, cu tot cu cioc, ar fi avut cam trei metri. Cercetările specialiştilor de la Universitatea din Bucureşti nu s-au oprit la aceste descoperiri, iar siturile din Ţara Haţegului sunt considerate o „Mecca" de către profesorii universitari şi studenţii din întreaga lume care studiază an de an dinozaurii pitici ce populau, în urmă cu 85 de milioane de ani, insula din Marea Tethys, actuala Ţara Haţegulu
2 comentarii:

  1. Interesant ce spui, nu stiam.

    Am mai trecut pe aici... site-ul tau sparge clipa înfipta în cotidian. E o gura de aer proaspat, respirata dincolo de nori.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pt. frumosele cuvinte de apreciere,o sa incerc pe tot posibilul ca si pe viitor ,sa ofer o gura de are proaspat:)

    RăspundețiȘtergere

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...