25 ianuarie, 2009

Un Munte de Legende si Mistere:Retezat

Fara indoiala,legendele ce inconjoara muntii Retezat sunt foarte numeroase si il au ca personaj principal pe:Fat-Frumos,Iorgovan,Alb-Imparat sau Fecioru variantele fiind foarte diverse in fuctie de zone.O alta legenda pomeneste despre o ea; ea fiind (Rusca) fiica capcaunului care a primit mostenire muntii Rusca.Invidioasa pe fratele sau ca a primit munti mai frumosi, a aruncat cu un plug dupa dansul nimerind si retezand varful.
Platoul Varfului Retezat, care daca nu ar fi fost ciuntit de voinic ,ar fi avut 2700m. ,cota ce l-ar fi plasat pe primul loc intre varfurile din Muntii Carpati.Stiintific se vorbeste de cauze naturale ,o prabusire ce a avut loc din cauza activitatilor seismice.Varful bont se poate observa doar din Tara Hategului ,oricum si asa da impresia ca este cel mai mare ,lipsindu-i de fapt 27 m,pentru a echivala cu cel mai mare din masiv,Peleaga 2509m.

Interesant este faptul ca privit dinspre Peleaga, nu mai apare ca "Retezat"piramida varfului parand intreaga.
Istoria numelui acestui varf emblematic care da denumirea intregului masiv(vechea denumire este Muntii Codrilor)este strans legata de aceste legende in care se pomeneste de lupta dintre Alb-Imparat si balaurul(zmeul,capcaunul)care-si avea taramul in aceasta zona. "Cu palosul mostenire de la tatal sau Ros -Imparat a retezat imparatul momaia varfului.De atunci ii zice muntelui Retezatu,de cand l-o scurtat cu sabia Alb -Imparat.
Conform acestor traditii stravechi de peste 2000 de ani,undeva pe meleagurile Muntilor Carpati isi inalta fruntea catre cer muntele sfant al dacilor,KOGAION.Acolo spun legendele se afla lacurile uriasilor ,asemani unor ochi care privesc universul. Fiecare lac ,are un specific propiu si sunt pline de surprize,niste antropode ciudate si diafane in lumina lanternelor subacvatice salasluiesc in adancurile lor. Un pescar amator a trait o stranie experienta la Taul Negru.Omul este director de marketing la o firma de cosultanta si are hoby muntele si pescuitul.Taul cu o adancime de aprox.25m este unul dintre cele mai adanci lacuri din carpati,aici a reusit sa traga la mal un peste mare si ciudat,avea peste un metru lungime si grosimea unui brat de om.Pe moment a crezut ca a prins un sarpe,dar a aflat ulterior ca monstrul este un tipar de mare o anquila anquila,care traieste doar in apa sarata.Cum a ajuns in lacul cu apa dulce este o enigma. Sa existe oare o legatura intre cele doua nume "negre". Lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat,Transilvania si Oltenia se intalneau pentru a-si imparti comorile care se zice ca mai zac si acum pe fundul lacului.Tot aici stramosii nostri faceau nedei inca din secolul XVI.Nedeile mari de la Bucura se tineau in anii bisescti si durau 3 zile.Se zice ca la ea participau un numar foarte mare de participanti care se incingeau intr-o hora care inconjura lacul.Incepea pe 22 iunie iar a 2 zi hora se invartea in permanenta toata ziua pana cand soarele apunea spre Muntii Tarcu iar umbra de pe lac urca incet spre Varful Peleaga.

8 comentarii:

 1. Cand eram mic am auzit de cateva dintre legendele Retezatului si mi se pareau fascinante. Foarte fain ca scrii despre ele aici!

  RăspundețiȘtergere
 2. multumesc pt vizita!sunt sigur ca mai sunt multe subiecte pe aceasta tema;cum le voi gasi le voi si posta aici.

  RăspundețiȘtergere
 3. ai ideie ceva legende din zona Tismana ?

  RăspundețiȘtergere
 4. da Tismana - Gorj, sau ceva informatii "urbane" tot din aceasi zona...

  RăspundețiȘtergere
 5. si mie imi place retezatu este superb mai ales ca am in constructie o mica cabana langa partie

  RăspundețiȘtergere
 6. Mdea.. Este bun , m-a ajutat la Geografie :X:-*

  RăspundețiȘtergere

Filmul Solitarilor -2018

Ca de obicei la sfarsit de an,noi Solitarii producem un scurt film cu activitatile nostre din cursul anului respectiv,film in care e vor...