21 ianuarie, 2009

OCHII RETEZATULUI

Acesti ochi,formati in urma activitatii fostilor ghetari ,sunt imprastiati pe toata suprafata Parcului National Retezat,in ei se oglindesc maretele creste si vazduhul cel albastru. Prin numarul lor(peste 80,din care cca.50 permanent)reprezinta principalele obiective de interes turistic.
Taul PeleagaCaldarea glaciara Bucura cu lacurile :Bucura,Lia,Ana,Viorica,Florica,Taul Agatat,Taul Portii
Taul din Valea Rea
Taurile Zanoagele Galesului
Taul dintre Brazi
Lacul Galesu
Taul Stevia
Taul Tapului
Taul Adanc(Papusii)
Taurile din Valea Rea
Taurile Pietricele
Lacul Bucura
Lacul Pietrele
Lacul Stanisoara
Pe de alta parte, legendele locului ,pomenesc ca demult, undeva in negura timpului,stapan peste aceste locuri era un capcaun(urias,zmeu)care navalea prin gospodariile oamenilor din Tara Hategului pentru a fura mancare(recolte,animale si...fecioare).Au murit multi tineri care au incercat sa-i vina de hac,pana intr-o zi cand un fecior a reusit sa-l omoare pe urias.Taindu-i capul, capcaunul sa transformat intr-un munte fara cap(Retezat)bratul i sa transformat in apa,podul palmei in lacul Bucura , degetele in Lia,Ana,Viorica si Zanoaga iar lesul in Taul Spurcat singurul lac mlastinos din Retezat.

Un comentariu:

Cabana Gentiana -Parcul National Retezat

Sfarsitul de februarie si inceputul de martie ne-au prins la cea ce noi numim a doua noastra casa,cabana cea mai calduroasa si mai primitoa...